Matični mleček – čudežni čebelji napitek

Matični mleček ali gelee royale je ‘superhrana‘, ki nima neverjetnih učinkov zgolj na čebeljo vrsto, ampak tudi na zdravje človeka.

 

 

Matični mleček – superhrana

Matični mleček ali gelee royale je posebna snov, ki jo iz krmilnih žlez izločajo čebele dojilje. Gre za gosto tekočino mlečno bele barve, ki ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus. Prve tri dni so z matičnim mlečkom hranjene vse ličinke v panju, po treh dneh pa še ličinka, iz katere se bo razvila matica. V vsem svojem življenju – le-to je 15-krat daljše od življenjske dobe drugih čebel – ne zaužije ničesar drugega. Edina hrana, ki jo jé, mora zato vsebovati dovolj hranljivih snovi, da ostane zdrava, močna in v formi za svojo pomembno vlogo, tj. razmnoževanje.

Zdi se, da med majhnimi čudeži narave odkrivamo vedno nove, ki prinašajo vse več dobrih učinkovin v naša življenja. Med temi se je zdaj znašel tudi matični mleček. Saj ni nič presenetljivega, da delo marljivih čebelic lahko tudi za nas prinese marsikaj dobrega, pa čeprav kar nekaj raziskav v zvezi z njim še poteka in na vsa vprašanja še nimamo odgovorov. A kot pribito drži, da matični mleček krepi življenjsko moč, spodbuja odpornost imunskega sistema, zavira procese staranja in tudi podaljša umsko delo brez utrujenosti. Zveni kot čudežni sok, mar ne? In to tudi je!

 

Kot veste, se čebele hranijo z medom in cvetnim prahom. Matični mleček je izloček hipofaringealnih in mandibularnih (žrelnih) žlez, ki se nahajajo ob čebelji glavi, tik ob možganih, in ga izločajo mlade čebele dojilje. Te ljubke živalce so običajno stare od pet do dvanajst dni, njihova naloga pa je skrbeti za zarod, torej matico, čebele delavke in trote. Zanimivo je tudi to, da njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja, ta mleček pa prenehajo izločati že po enajstem dnevu.

Če ste alergični na čebelje pike ali med, vam tudi matični mleček utegne sprožiti podobne reakcije. Stranski učinki so redki, najpogosteje gre za izpuščaje ali ekcem, v vsakem primeru pa se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Matični mleček je kraljevska tekočina

 

 

Precej logično je, da na njegovo sestavo lahko vpliva veliko zunanjih dejavnikov, med njimi seveda tudi okolje, v katerem se te čebele gibajo, kraj izvora, in obdobje, v katerem ga pridobivajo. Tudi čebele so si med seboj različne, zato na sestavo matičnega mlečka vplivajo tudi njihove biološke raznolikosti. Matični mleček je sicer bele ali bledo rumene barve in precej gosto tekoč . Ima tudi značilen vonj ter nenavaden okus, ki je rahlo sladko-kisel s priokusom pekočega. Starejši kot je, bolj je tudi gost, če pa pride v stik z zrakom, pa včasih tudi spremeni barvo.

Matični mleček

Ta kraljevska tekočina, ki je prehrana za čebelje matice, naj bi bila skrivnost za to, da lahko matice doživijo od pet do sedem let, medtem ko delavke in troti dočakajo največ osem tednov. Aprila lani so znanstveniki odkrili tudi skrivnostno komponento v matičnem mlečku, ki daje to neverjetno moč čebelam maticam. Dolgo jih je zanimalo, katera snov v matičnem mlečku je tista, ki določa, da se iz oplojenega jajčeca razvije spolno razvita samica – matica. Najprej so to pripisovali hormonom, potem pa »osumili« proteine. Japonski entomolog Masaki Kamakura je uspešno izoliral protein, ki je za to odločilen, in ga imenoval rojalaktin. Z njim je krmil ličinke, ki so se razvile v normalno oblikovane matice. Krmil je tudi ličinke sadne muhe, ki so postale večje, plodnejše, pa tudi živele so dlje od svojih vrstnic.

Sestava

Matični mleček vsebuje beljakovine, encime, hormone, aminokisline, maščobe, sladkorje, vodo in vitamine. Njegova natančna sestava ni znana, ve pa se, da vsebuje 17 različnih aminokislin, od 12 do 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 odstotkov beljakovin in od 5 do 6 odstotkov maščob ter vodo, od vitaminov pa v njem najdemo pantotensko kislino (vitamin B5), biotin, inositol, folno kislino ter vitamine C, B1, B2, B6 in niacin. Po zaslugi številnih učinkovin matični mleček izjemno ugodno vpliva tudi na človeško zdravje. Uporablja se ga za zdravljenje bolezni in za lajšanje zdravstvenih težav – tako duše kot tudi telesa.

Sestavine:

  • 12‒15 % ogljikovih hidratov (saharoza, fruktoza, glukoza, riboza)
  • 12‒13 % beljakovin
  • 5‒6 % maščob
  • veliko vitaminov, zlasti iz skupine B
  • veliko mineralov: železo, mangan, fosfor, kalij, natrij, kalcij, kobalt, magnezij, cink, žveplo, silicij …
  • 17 aminokislin
  • matičnemu mlečku lastna kislina, ki je edinstvena

Previdno ravnanje

Ker se čebelice hranijo z medom in cvetnim prahom, ga nagonsko tudi shranjujejo. Pri matičnem mlečku nimajo takšne uporabe, zato ga ne proizvajajo v velikih količinah in ga niti ne shranjujejo. Danes obstajajo posebni postopki, s katerimi lahko čebele spodbudijo k večjemu izločanju kraljevske tekočine. Pri pobiranju matičnega mlečka za zdravilne namene mora čebelar paziti na čistočo, ki mora biti popolnoma neoporečna. Tudi matični mleček mora shranjevati v sterilnih steklenih kozarcih in na temnem in hladnem prostoru (približno 2 °C). Toplota, svetloba in kemična sredstva mu lahko pošteno škodujejo, v stiku z zrakom pa se kaj hitro izsuši, strdi, postane lepljiv in rjavkaste barve. Če pride v stik z vlago, lahko hitro splesni in postane tarča za bakterije, saj se veže z vodo.
Znanstveniki pravijo, da je matični mleček edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo uspešno čisti strupov. Prodiral naj bi tudi skozi možgansko ovojnico in regeneriral celice! Uspešno krepi imunski sistem, telesu daje energijo in poveča budnost ter s tem izboljšuje koncentracijo. Pomaga tudi pri razstrupljanju telesa in hitrejšem okrevanju, pripisujejo mu tudi izboljšavo splošnega počutja in povečanje psihofizične moči. Poleg tega, da blagodejno vpliva na srce, želodec in jetra, pa pomaga tudi ženskam, ki trpijo zaradi simptomov menopavze. Učinkuje celo pri pomanjkanju vitaminov in blaži živčno razrvanost.

 

Vir: bodieko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja