Evropska čebelarska zveza

Evropska čebelarska zveza bo imela sedež v Sloveniji

Čebelarske organizacije evropskih držav so 10. februarja 2024 v Beogradu izvedle ustanovno skupščino Evropske čebelarske zveze, ki bo imela sedež v Sloveniji, je sporočil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Ustanovitev Evropske čebelarske zveze

Na ustanovni skupščini so sprejeli statut zveze, čebelarske organizacije imajo zdaj mesec dni, da statut potrdijo, nato bodo izvedli volitve in zvezo registrirali.

Namen zveze bo ohranitev ogroženega čebelarstva

Kot so v začetku tedna sporočili iz ČZS, bo namen Evropske čebelarske zveze ohranitev ogroženega čebelarstva, aktivno sodelovanje z vsemi čebelarskimi organizacijami v Evropi, podpiranje aktivnosti mednarodne čebelarske organizacije Apimondia in opozarjanje na lokalne evropske probleme.

Slovenija je bila na predlog ČZS pobudnica svetovnega dne čebel, ki ga je generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Od leta 2018 pa se vsako leto obeležuje 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele Antona Janše. Dan je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko pestrost.

 

Vir: Siol.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja